maanantai 3. helmikuuta 2014

Ruokavalio ja sairastelua

Innolla jo perjantaita odotellen, hitsi kun siihen on vielä niin pitkä aika! Päätin vähän kirjoitella miten olen nyt raskauden myötä muuttanut omaa ruokavaliotani.

- Alkoholi jäi totta kai pois kokonaa, sitä on muutenkin mennyt viimeaikoina aika vähän.
- Kahvin jätin pois kokonaan (energia-juomista en edes välitä).
- Cola-juomia en juo enää.
- Teetä (musta, vihreä, valkoinen) juon hillitysti eli max 6 mukia päivässä.
- Maksamakkaraa söin vielä viime viikolla, mutta en enää.
- Yleisesti olen tarkkana tuon listeriavaaran kanssa.
- Olen tarkkana yrtti-/rohdosvalmisteiden kanssa.

Kuva

Sain tähän raskauden alkuun heti haasteeksi yskän ja pienen flunssan. Tokihan tuo lääkearsenaali on melko suppea, joten tässäpä listausta miten olen helpottanut omaa oloani.

- Höyryhengitys on ollut tosi iso apu!
- Vicks VapoRub -voide (myös höyryhengityksessä!).
- Kuumat juomat, tee hunajalla tai vain pelkkää hunajaa kuumaan veteen.
- Parasetamoli.
- A-vita PLUS -nenäsuihke.
- Merisuolakiteden imeskely auttaa kurkkukipuun ja yskään.
- Kaupasta saatavat kurkkupastillit.

Olo alkaa jo paranemaan, onneksi. Yskä hellittää ja kurkkukipua ei enää ole. Hiukan paikat kolottaa, mutta parasetamolilla senkin saa kuriin.

22 kommenttia:

  1. Itsekin olen ollut tarkkana mitä syön. Varsinkin alussa. Sittemmin on ote hieman lipsunut, mutta ei kyllä pahasti. Alussa en voinut kahvia juoda moneen viikkoon, vaikka olin tottunut suuriin määriin kahvia. Nyt, kun olo on jo ihan normaali, juon kahvia aamuisin pari isoa kupillista. Siinäpä se raja taitaakin jo ylittyä. Loppupäivänä en sitten kahvia juokaan. Mutta aamulla on suorastaan kahvinhimo! Tällä hetkelläkin tässä aamukahvilla. :D

    Pahinta minulle on olla ilman graavi- ja kylmäsavulohta sekä kypsentämätöntä aurajuustoa. Näitä sitten varmasti syön paljon raskauden jälkeen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla että minullekin alkaa tehdä tiukkaa jossain välissä, kun ei voi tuota graavia syödä. :)

      Poista
  2. Eikös vihreäteekin ole luokiteltu haitalliseksi ?
    Ja teessä on myös mielettömästi kofeiinia (ellet sitten juo kofeiinitonta ? )

    Mä olin kanssa kipeenä molemmissa alkuraskauksissa. Ekassa sain toki käytää vielä buranaa yms (koska viikkoa oli alle 9) mutta tokassa en saanut kuin panadolia koska mitään riskejä ei haluttu ottaa.
    Tukkoseen nenään pilkoin sängyn viereen valkosipulia - tuoksu koti ihan pizzerialta ;) - mutta se auttoi :)

    Tervehtymisiä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin siis kun tuo vihreä tee on ihan samaa kasvia kuin musta ja valkoinenkin, niin en näe mitään syytä miksi sitä ei voisi juoda. Kunhan se on jotain ihan perusteetä yms. Ja tuosta kofeiinista: niin, onhan sitä teessäkin. Siksi onkin vähän ristiriitaista että teehen ei ole mitään suoranaista saantisuositusta, mutta kahviin on...

      Ja kiitokset! :)

      Poista
  3. Minä en vihreää teetä uskaltanut juoda koko raskaudessa enkä siis vielä viime metreilläkään kun luin myös jostain muistaakseni, että saattaa aiheuttaa keskenmenoja tai olla muuten haitallisia... Muutoin alkuraskaudessa välttelin ulkolaisia juustoja ja graavilohta, mutta noistakin olen nyt loppuraskaudessa lipsunut ja vedellyt ihan hyvällä omalla tunnolla sen kummemmin miettimättä asiaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihreästä teestä kommentoinkin jo tuohon ylemmäs adaelle. :)

      Saapa nähdä sitten miten itse lähtee lipsumaan loppua kohti. ;)

      Poista
  4. Minullakin ote alkoi lipsumaan puolen välin jälkeen varsinkin, kun tuli joulu. Rakastan graavikalaa ja juustoja ja niitähän oli todella tarjolla ;). Mies toppuutteli, mutta ei auttanut, kun himo iski. Monet juustot ovat kyllä onneksi turvallisia, jos ovat pästoroituja ja kalakin oli ihan oman maan vesistä, joten paljoa en osannut pelätä ;). Maksalaatikkoakin söin vahingossa. Hyvä kuitenkin olla varuillaan varmuuden vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, eihän sitä nyt ihan hysteeriseksi kannata alkaa! :)

      Poista
  5. Mä en ymmärrä ollenkaan noita kieltoja! Yrttiteet kannattaa jättää pois, mutta miksi ihmeessä sun pitää maksamakkaraa vältellä? Käytät vaan järkeä kaiken ruuan kanssa niin voit kyllä syödä mitä vaan.
    Menin itse tapaamaan sukulaisiani pariisiin alkuraskauden aikana ja serkkuni meinasi tipahtaa tuolilta kun kerroin neuvolan antamasta listasta mitä ei saa syödä.
    Se sijaan, että vältin ruokia, söin maltillisesti mahdollisimman puhdasta ruokaa ja jopa jouluna mätiä ja homejuustoja. Hyvin meni :)
    Suosittelen sinua heittämään listan roskiin ja käyttämään ns.maalaisjärkeä ruokien ja juomien suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksamakkaraa välttelen ihan sen takia kun siinä on se vuorokausi suositus kuitenkin aika pieni, niin en vaan viitsi riskeerata. Oikeassahan olet, että ihan maalaisjärki on hyväksi, mutta tätä raskautta on kuitenkin sen hetken odoteltu että ei nyt ihan ehdoin tahdoin halua riskeerata sitä omilla toimilla. :)

      Poista
    2. Pakko kommentoida: Listaa ei kannata mielestäni ihan roskiinkaan heittää niinkuin anonyymi ehdottaa. Olen tutkinut paljon esimerkiksi Listeriaa, joka tulee helposti pienenä määränä vaikka niistä pehmeistä juustoista. Äitiin ei mitään vaikutusta (eli ei tautioireita), mutta kohdussa olevalle alkiolle liikaa. Maksamakkarassa voi olla pieninä määrinä myrkkyjä, onhan se tosiaan tehty jonkun myrkkysuodattimesta eli maksasta. Se, että jollakin on ollut hyvä tuuri mätien kanssa ei tarkoita, että sitä on kaikilla. Ei tämä ollut nyt mikään pelotteluviesti :)

      Poista
    3. Ymmärrän hyvin, juuri tuo listeria on itselle aika iso asia! Sanoin siitä miehellekin ja hän alkoi heti kysellä kaikkea mitä, miksi, kuinka -kysymyksiä, enkä osannut vastata, mutta sanoin että kysy ne sitten siltä terveydenhoitajalta, niin kyllä se sitten vastaa että miksi mitäkin on suositeltu. ;)

      Poista
  6. Pakko kommentoida sen verran, että puhdas vihreä tee ei ole haitallista eikä aiheuta keskenmenon vaaraa! Sen sijaan yrttiteetä kannattaa välttää, esim. vadelman lehdet ovat haitallisia.

    VastaaPoista
  7. Kommenttini ei nyt tähän postaukseen liity. Blogisi innoittamana (joskus kuukausia sitten kommentoinkin asiaa) aloitettiin vauvan yritys aiemmin mitä oltiin suunnittelu koska oma sairashistoria oli kuin kopiota sun kertomuksesta. Ainoana erona siis että emme olleet yrittäneet raskautua. Päätimme silloin joskus n. 4 kk sitten että jätämme ehkäisyn pois koska jos meilläkin olisi vaikeaa raskautua. (Onpa sekavaa tekstiä :D)
    Kuitenkin nyt ideana oli kommentoida että myös me plussasimme juuri, vauvamme pitäisi syntyä pari viikkoa teidän jälkeen :)
    Onnea teidän odotukseen, jatkan innolla blogin seuraamista:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, muistankin aikaisemmat kommenttisi! Onnea teille! :)

      Poista
  8. Aika paljon teetä on sun hillitysti :) Mä sanoisin että max. 6 kuppia on jo todella reilusti kofeiinin puolesta, paitsi tietty jos juot kofeiinitonta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh, niin. On se mielestäni hillitysti kun ei teen juontiin ole (ainakaan minun silmiin osunut) mitään tiettyä suositusta. Toki siinäkin kofeiinia on. Ja 6 kuppia on jo ihan ehdoton max, eilenkin meni esim 4 ja tänään olen juonut vain yhden kupin. :)

      Poista
  9. Itsekin olen alkanut hiukan tutustumaan tuohon "uuteen" ruokavalioon. Mutta vain hiukan. Toivottavasti minäkin liityn pian plussanneiden joukkoon :) Milloinkas sinulla onkaan nyt se ensimmäinen ultra? Neuvolasta varmaan saa jotain ruokavalio vinkkejä sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu neuvolasta ajattelinkin ihan kysyä muutamaa asiaa ja saahan sieltä sitten sellaisen kirjasen ekalla kerralla. Mutta siis neuvola ja varhaisultra on mulla molemmmat perjantaina. :)

      Poista
    2. Voi että, ihanaa kun pääset jo ihan pian tuohon varhaisultraan :)

      Poista
    3. Onhan se kiva kyllä. :) Vähän tietty huolettaa että menenkö liian aikaisin, mutta kyllä kaikkien laskureiden mukaan jo nyt olisi sydänäänet kuultavissa, joten toivotaan parasta! :)

      Poista