Matka raskauteen

Olemme jättäneet ehkäisyn pois vuoden 2011 syyskuussa. Ajatus oli, että se lapsi saa tulla jos on tullakseen, mutta enhän minä siihen ajatusmaailmaan sopinut, vaan ovulaatiota olen seurannut ensin ihan oireiden avulla ja myöhemmin myös testeillä. Ja joka kierrossa tädin saapuminen on ollut yhtä suuri (tai kerta kerralta suurempi) pettymys.

Olen pyörinyt koko yrityksen ajan Kaksplussan-palstalla lähes joka päivä ja jos joku ei ole vielä tietään sinne löytänyt, niin suosittelen lämpimästi! Sieltä saa mahtavaa tukea (ja turvaa) ihmisiltä jotka ovat, ainakin suurimmaksi osaksi, samassa tilanteessa. Sieltä saa oikeasti sen tunteen, ettei ole ainoa kuka ajattelee näin ja näin, tai tuntee niin ja niin.

Emme ole kertoneet lapsi haaveistamme kenellekään. Tai no, minulla tietää pari kaveria, mutta olen ilmaissut heille hyvin selvästi että en halua tästä puhua sen enempää. Asia julkistetaan sitten ensimmäisen ultran jälkeen ja piste! Varsinkin nyt kun yritys on venynyt jo näinkin pitkäkäksi, olen todella tyytyväinen ettemme ole tästä yrityksestä puhuneet kenellekään. Tästä vielä puutuisi se että kaikki utelisivat "no joko sä oot raskaana" tai "ai sä et juo, oot sitten varmaan raskaana".

Toisaalta kun aikaa on kulunut, molemmat olemme jo tulleet siihen pisteeseen ettei meillä niin väliä ole vaikka kaikki tietäisivät. Kuitenkin tiedämme, ettei se auta mitään.

Ja vielä jotain:

- Olemme mieheni kanssa seurustelleet reilu 8 vuotta ja kihloihin menimme vuonna 2012.
- Vauvakuumeilu lähti liikkeelle oikeastaan miehestäni, hän sitten tartutti sen minuun ja pahasti tartuttikin!
- Haaveilemme koirasta, ehkä sitten vauvan jälkeen?
- Minä harrastan salilla käyntiä ja bloggausta (sitä ette varmaan arvanneet!).
- Pidän sisustamisesta, ruuanlaitosta, leivonnasta ja aina innostuessani myös puutarhan hoidosta.
- Matkustelusta pidän myös kovasti, kukkaro ei vain annan kovin usein mahdollisuutta siihen. :D

Meidän suhteen tarina löytyy täältä.

Lapsettomuustutkimukset on aloitettu loppukesästä 2012. Minulta katsottiin hormoonit eli kilpirauhasarvot ja prolaktiini, näiden lisäksi otettiin papa. Kaikki oli normaalia. Mies sai lähetteen siemennesteanalyysiin ja samat labrat otetaan kuin minultakin. Miehen tulokset saatiin "karkeasti" tietoon 11.10.2012, hoitaja näki tuloksista vain että ovat normaalit.

Aika naistentautien polille tuli postissa 29.10. mukana myös esitietolomakkeita täytettäväksi. Aikamme polille oli 9.11.2012.

Aurinko paistoi ja ilma oli muutenkin kaunis kun menimme lääkäriin. Ajattelin ettei niin kauniina päivä voi tulla kovin huonoja uutisia. Ja se toimi! Minut ultrattiin, kaikki näytti normaalilta. Muutenkin kaikki vaikutti hyvältä hedelmöittymisen kannalta. Oli kp 11 kun kävimme polilla ja näin omin silmin irtoamiseen valmistautuvan munasolun. Hienoa! Diagnoosiksi saatiin siis selittämätön lapsettomuus. (Polireissusta tarkemmin täällä.)

Tammikuussa 2013 sain vielä tietää että 16.11.2012 otettu progesteroni ja
7.12.2012 otetut follikkelia stimuloiva hormoni, luteinisoiva hormoni ja testosteroni, olivat kaikki tuloksiltaan normaalit.

Toukokuussa 2013 diagnoosi muttui. Toisessa munasarajssa sekä kohdun ulkoreunassa oli viitettä endometrioosiin, sitä ilmeisesti vain vähän! Sain Clomifen -lääkityksen, mikä tuli käyttöön yk 21 (eli siinä touko-kesäkuun vaihteessa). Clomeja söin 4 kiertoa, niitä oli siis tarkoitus syödä joko plussaan tai seuraaviin hoitoihin saakka. Annostus kp 3-7 yksi tabletin päivässä. Ensimmäiseen clomi-kiertoon varasin seurantaultran kp15, ovultaatio ehti tapahtua jo ennen ultraa, mutta oletettavasti yksi munasolu oli irronnut (lisää täällä ja täällä).

Ensikäynti lapsettomuuspolille oli 8.8.2013. Siellä selvisi, että ainakin aukiolotutkimus olisi minulle jo pitänyt tehdä ja jotain vielä ikävämpääkin. Vasemmassa munanjohtimessa näkyi kaksi outoa paukamaa, joille lääkäri antoi kaksi vaihtoehtoa. 1. kyse on kahdesta ihan vierekkäin olevasta cystasta jolloin ne tulevat häviämään itsekseen, eikä niistä aiheudu mitään vaaraa tms. 2. munanjohdinten päässä olevat rimpsut ovat kaartuneet sisäänpäin sykkeröksi ja kerryttäneet sinne nestettä, tämä on pysyvä tila ja ainoa vaihtoehto tässä tapauksessa olisi vasemman munanjohtimen poistaminen. (Käynnistä tarkemmin täällä.)

Olemme kertoneet lapsettomuudesta muutamille kavereillemme ja aiomme olla asiasta jo hieman avoimempia.

Kontrollissa olimme 13.9.2013 löydökset vasemmalla puolen olivat paikallaan, mutta tämä lääkäri uskoi niiden olevan ennemmin kystia kuin nestekertymä (sen mahdollisuutta ei kuitenkaan voida sulkea pois). Yksi kysta näytti endometrioosiin viittaavalta ja jos oikein laskin, lääkäri löysi neljä dermoidikystaa eli sellaisia kystia jotka eivät poistu kuin leikkaamalla. (Kontrollikäynnistä enemmän täällä) Minulle varattiin aika laparoskopiaan, se oli 3.10. ja sen jälkeen viikko sairaslomaa.

Laporaskopian tarkemmat tulokset saan tietää vasta suunnittelukäynnillä, koska osastolla käynyt lääkäri oli todella vähäsanainen eikä tuntunut olevan kiinnostunut minusta juurikaan (lisää täällä). Endometrioosi varmistui (yllätys yllätys).

Suunnittelukäynti oli 14.10.2013 Sain tietää lapan tulokset paremmin, endomerioosia on vähän, mutta kaikki saatiin poistettua ja vasen puoli on nyt siistitty. Tuubat on auki, vasen puoli heikosti, mutta auki kuitenkin. Kaiken kaikkiaan mahdollisuudet raskauteen pitäisi olla taas ihan hyvät. Päätimme lähteä kokeilemaan inseminaatiota heti seuraavaan kiertoon eli marraskuun alkuun. Lääkitykseksi minulle määrättiin Gonal-F 37,5 yksikköä /päivä, alkaen kp 3. (Lisää höpinää täällä.)

Uusi kierto alkoi 28.11. ja seurantaultra oli 5.11. Ultrassa kaikki hyvin ja minulle määrättiin irrotuspiikiksi Pregnyl (6.11. illalla). Ensimmäinen inseminaatio tehtiin 8.11. ja tukilääkitykseksi sain Lugesteronin. Ensimmäisnen inssi ei tuottanut tulosta.

Toinen inseminaatio yritettiin saada ajoitettua joulukuun alkuun, mutta Itsenäisyyspäivä hieman sotki aikataulua ja 5.12. ultrassa johtofolli oli jo 20mm, joten inssi jäi joulukuun osalta tekemättä. Sain kuitenkin Pregnylin sekä Lugesteronin kotiyhdyntöjen tueksi. Raskaustesti tehty 22.12 ja tulokseksi "saatiin" odotettu nega.

Yk 28 oli hoidoton taukokierto johtuen polin joulutauosta. 26.1. meille tuli yritystä täyteen kaksi vuotta ja neljä kuukautta, tein raskaustestin (kp 33, dpo 17) mihin piirtyi todellinen yllätysplussa! (Plussasta lisää täällä.)