keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Neuvolakuulumisia ja vauvanvaatteista

Maanantaina oli taas kerran neuvolakäynti. Tämä käynti oli sellainen, missä oli mukana myös psykiatrinen sairaanhoitaja. Raumalla tämä käytäntö on vakiintunut vuoden hyväksi havaitun kokeilujakson jälkeen ja se on tarkoitettu ensimmäistä lastaan odottaville. Tarkoituksena on pienentää kynnystä hakea apua, jos sitä kokee tarvitsevansa, kumpi vain. On suositeltavaa että tällä käynnillä olisi myös isä mukana.

Kuva

Käynti nyt ei ollut mitenkään kovin erikoinen. Sairaanhoitajan oli paikalla noin 10 minuuttia, siinä ajassa kävimme läpi parisuhteen voimavara -lomakkeen minkä olimme täyttäneet jo etukäteen sekä hän kyseli jotain (mielestäni) perusjuttuja. Kuten esim. onko kavereillamme lapsia ja saako tulevilta isovanhemmilta tarvittaessa apua ja tukea. Sitten hän vain totesi että näiden perusteella meillä ei näytä olevan mitään hätää, mutta toki saamme varata keskusteluajan jos haluamme. Sitä emme tarvinneet, mutta koska nyt oli se mahdollisuus, pyysin tätä psykiatrista sairaanhoitajaa soittamaan minulle synnytyksen jälkeen ja kyselemään kuulumiset.

Oma terveydenhoitajani on vielä lomalla, mutta onneksi tämä kenellä olen nyt pari kertaa käynyt on myös mukava. Mutta eihän se ole sama kuin oma. Kaikki perusjutut tarkistettiin, hemoglobiini on lähtenyt rautalisän ansiosta hienosti nousuun ja Täplällä kaikki hyvin. Hän oli pää alas päin ja syke menee edelleen siellä reilussa 150:ssä.

Kuva

Puhuimme myös töihin paluustani, töitähän minulla olisi sairasloman jälkeen vielä se kolme viikkoa jäljellä. Terveydenhoitaja kyseli miten nyt on kotona mennyt ja miltä töihin paluu minusta tuntuu. Kerroin että ehdottomasti haluaisin mennä vielä töihin, mutta suoraan sanottuna ainakin tällä hetkellä se tuntuu aika mahdottomalta kun en saa edes kotona tehtyä mitään... Joten varasimme ensi viikolle lääkäriajan ja katsotaan mitä hän sanoo. Terveydenhoitaja oli sitä mieltä etten enää palaa töihin.

---

Olen lajitellut vauvanvaatteita laatikoihin koon mukaan eli viiskymppiset omassaan jne. En ole kuitenkaan sen tarkempaan pistänyt mitään ylös eli onko siellä kenties vain yhdet housut ja 20 bodya. Eilen sitten otin asiakseni käydä näitä laatikoita läpi ja juurikin viiskymppisten laatikon kohdalla kävi niin, että esim. housuja oli vain kahdet. On vaan niin pirun vaikea tietää, paljonko noita vaatteita tarvitsee! Varsinkin noita ihan pieniä... Kun et voi tietää minkä kokoinen kaveri sieltä syntyy. Tiedä että otan tästäkin ihan turhan suuren päänvaivan. Jotain on ainakin vielä hankittava, sen tiedän. Äitini oli mielissään tästä, hän kun ei ole "saanut" vielä ostaa yhtään vaatetta ja luulin jo että meillä olisi niitä ihan yli tarpeiden.

Kuva

16 kommenttia:

 1. Mulla on juurikin pyykkikone pyörimässä ja sitä mukaa kun sieltä tulee vaatetta teen exceliin inventaariota :P Mies askarteli sen näyttämään punaista kun vaatetta yhdessä koossa on 5 kappaletta, sitten voi alkaa jarruttamaan kuulemma, vielä ei punainen vilku ;) Munkin äiti on huolissaan kun ei ole pässyt vielä shoppailemaan vaatteita, mutta voiko tämmöisen vaateintoilijan lapsella muka olla liikaa kuteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tyydyin ihan kynään ja ruutupaperiin, paperin pistän sitten aina siihen kyseiseen laatikkoon. Itsekin mietin että voiko niitä vaatteita olla liikaa, mutta kai sitten kun alkaa tila loppua kesken, pitää vähän miettiä. :D

   Poista
 2. Meillä 50cm vaatteita tarvittiin todella vähän aikaa, eli ehkä kaksi viikkoa. Tyttö oli syntyessään 49,5cm ja jo kahden viikon päästä 53cm, jolloin 50cm vaatteet kinttasivat pahasti. Eli jos tiedät yhtään minkä kokoista lasta odottaa itsesi ja miehesi perusteella, kannattaa vähän arvioida sen mukaan tuota vaatetarvetta.

  Meillä oli Excel, jota täyttelin pitkälle tytön syntymän jälkeen, sen mukaan tein sitten aina kauppalistaa kirppiskierrokselle. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, aivan. Pitääkin kysellä noita meidän syntymäkokoja! :)

   Poista
 3. Ei sitä tiedä tarkalleen kukaan miten paljon vaatteita vauva tarvii ennen kuin vauva syntyy.. Meillä esikoinen pulautteli kaarella ja vaatteita meni päivässä niin paljon, että pyykkikone lauloi hoosiannaa. Kuopus ei pulautellut juuri ollenkaan, eikä vaatteita siten myöskään likaantunut. Mutta sitten kun vauva alkaa kiinteitä syömään, vaatteita likaantuu taas hurjaa vauhtia. Eniten meillä paitoja ja housuja on tarvittu siis koosta 68-74 eteenpäin..
  -s-

  VastaaPoista
 4. Voi miten kaikki jaksaa värkätä vauvanvaatteiden ym.kans! Mulla on äitiyspakkaus avaamatta ja vaan muutaman vaatteen oon ostanu. Kaukalo on mut vaunuja ei. Ei huvita yhtää etsiä mitään !! Äääh!

  VastaaPoista
 5. Meillä jäi pojulta kokonaan käyttämättä 50 koon vaatteet, kun oli syntyessään 55cm ja liki 4,2kg. Onneks esim. fiksut kummit oli ostanu 56 koon vaatteita tai isompia. Mutta kyllä mies kävi vielä muutamat bodyt ja housut hakemassa, kun sairaalasta päästiin :) ja hyvä niin, koska poika on ihan kamala puklailemaan, eikä meillä ole kämpässä pesukonetta vaan alhaalla on pesutupa, jonka saa varata viikossa kolmeksi tunniksi.. :) ei olis onnistunu kyllä viidellä bodylla :D
  Ja nyt, kun junnu on yli 4 kk, niin koko 62 alkaa olla myös taakse jäämässä.. Poika kasvaa niin kovaa kyytiä :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä minkin äitiäni jo varoittelin, että soitan sitten synnärilltä hänelle että nyt tuli niin ja niin pieni (tai suuri) kaveri, että lähdehän ostoksille. :D Mutta joo, sen näkee sitten.

   Poista
 6. Kannattanee varmaan odotella että saat myöhemmin jonkunlaista painoarviota vauvasta. Sen mukaan sitten osaa ostaa noita pienimpiä vaatteita. Uskaltaisin kyllä väittää että sellaiselle keskikokoiselle 3,5-kiloisellekin menee 50 cm vaatteet ainakin muutaman viikon. Meillä tyttö painoi syntyessään 2,8 kiloa ja harmitti todella kun en ollut tajunnut ostaa ihan pientä vaatetta tarpeeksi, 56-senttiset kun olivat todella suuria alkuun. 62-senttisiin siirryttiin vasta ehkä siinä 3-4 kk hujakoilla joten niitä olisi ehtinyt hankkia myöhemminkin (mikä olisi ollut ehkä fiksua kun sitten tietääkin jo paremmin minkälaiset vaatteet on omaan makuun käytännöllisiä).
  Vaatteiden määrän tarvekin on aika yksilöllinen, meillä vauva puklaili paljon ja varsinkin bodyja olisi saanut olla vinot pinot (10 kappaletta joka kokoa), ettei pyykkikonetta olisi tarvinnut käyttää lähes tyhjänä koko ajan. Housuja ei likaannu läheskään niin paljon.
  -Tuna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinkin tuota painoarvion odottamista, mutta kun sekin on mennyt niin monilla ihan pieleen etten tiedä uskaltaako siihenkään luottaa. Tai voi siihen luottaa, mutta miten paljon?

   Poista
 7. Kyllä musta tuntuu että nuo painoarviot useimmiten osuu aika oikeaan, ehkä max 200-500 gramman vaihtelulla mitä nyt on tullut muiden kokemuksia kuultua. Harvemmin ne menee ihan täysin mönkään. Itselläni meni just nappiin, 2 päivää ennen tytön syntymää kävin äpolilla ultrassa ja se arvio heitti ehkä 100 grammaa, ennen ultraan menoa myös kätilö tunnusteli mahan päältä ja sanoi ettei ole yli kolmekiloinen joten sekin tosi hyvä arvio. :)
  -Tuna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aih. Mitenhän mun silmiin on osunut niin paljon noita ainakin puolella kilolla (mun mielestä jo aika paljon?) heittäneitä tapauksia...? :/

   Poista
 8. Joo ei kyllä kannata luottaa noihin painoarvioihin yhtään! Ne menee usein ihan metsään!

  Meillä poika oli syntyessään 3180g ja ja 50 cm pitkä. Oli tosi hoikka, siksi 50 cm vaatteet ois menny kyllä aika pitkään. Niitä vaan en ollu hirveesti hamstrannut niin kaikki sit roikku päällä ja olihan sekin aika ruman näköstä. Mutta tosiaan kun etukäteen ei oikein voi tietää minkä kokonen jässikkä sieltä tulee, että paljon niitä ihan pienempiä vaatteita tulis olla :)

  VastaaPoista