torstai 10. tammikuuta 2013

Ruokasuositukset

Palstallakin tästä ollut viime päivinä puhetta, mutta ajattelinpa kirjoittaa tännekin jotain. Kiinnostaa.

Kuinka orjallisesti noudatat tai suunnittelet noudattavasi raskausajan ruokasuosituksia ja -ohjeistuksia?

Tuntuu osittain hassulta, kun nekin on muuttuneet sitten esim. minun äitini raskauden. Toki ymmärrän sen, että asioita on tutkittu tarkemmin ja laajemmin. Ihmisten tietoisuus on kasvanut ja uusiakin juttuja otetaan huomioon.

 • Raakana syötävät vihannekset on pestävä ja kuorittava huolellisesti.
  • Ok, näin tulisi toimia jokatapauksessa...
 • Maksaruokia (jauhemaksa- ja maksapihvi, maksakastike, maksalaatikko) tulee välttää koko raskauden ajan. Maksamakkaraa ja maksapasteijaa voi käyttää raskauden aikana enintään 200 g viikossa.
  • Maksamakkara mulle maistuu usein, mutta kai sitä ilmankin pärjää. ;)
 • Tyhjiöpakatut, graavisuolatut ja kylmäsavukalavalmisteet, mäti ja pateet. Näiden tuotteiden käyttöä ei suositella raskauden aikana listeriariskin vuoksi.
  • Kyllä mulle graavi ja kylmäsavukin maistuisi...
 • Pastöroimaton maito ja siitä valmistetut juustot, pehmeät juustot kuten home- ja tuorejuustot. Näiden tuotteiden käyttöä ei suositella raskauden aikana listeriariskin vuoksi.
  • Tämä voisi olla paha paikka, mutta onneksi monet (tai kaikki?) suomalaiset juustot on valmistettu pastöroimattomasta maidosta. Ainakin mitä olen tutkinut.
 • Raskauden aikana on suositeltavaa juoda korkeintaan kolme 1,5 dl:n kupillista kahvia päivässä. Kahvi voi aiheuttaa närästystä, ja kofeiinin turvallisuudesta ei ole riittävästi tietoa. Kolajuomia voi käyttää rajoitetusta. Energiajuomia ei suositella.
  • Kahvista olen suunnitellut luopuvani kokonaan ja siirtyväni teehen raskauden ajaksi. Energiajuomia en muutenkaan juo (paitsi joskus hörppään miehen tölkistä).
 • Lakritsi ja salmiakki: Raskauden aikana suositellaan näiden tuotteiden kohtuukäyttöä, vähemmän kuin 50 g/kerta. Tuotteiden korkea glykyrritsiinipitoisuus voi aiheuttaa turvotusta ja verenpaineen nousua.
  • Pitää siis mössätä näitä naamaan nyt vielä kun voi. ;)
Tähän siis listasin vain joitan rajoituksia ja omia mietteitä...

Mites teillä muilla? Juotteko normaalisti paljon esim. kahvia eli tuleeko siitä haastavaa?


Oletko juustojen ystävä tai maistuuko karkeista parhaimmin salmiakki?

(Suositukset kopioitu vauva.fi)

10 kommenttia:

 1. Mä oon ollut aika orjallinen näiden suhteen. Ainoo mitä niin kahvia olen juonut tuon sallitun määrän ja sit lakritsia mun on pakko välillä syödä koska paineet on niin matalat. Ja kyllähän graavi ja kylmäsavukalaa saa syödä jos ne ei ole mitään vakuumipakattuja juttuja...

  VastaaPoista
 2. Täällä kanssa melko orjallisesti noudatetaan, tosin ei ole aiheuttanut suuria muutoksia normaaliin ruokavalioon. Mutta tuo lakritsi ja salmiakki! Mikä himo! Aiemminkin näistä olen tykännyt, mutta nyt voisin syödä varsinkin salmiakkia jatkuvasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mun kaverille kävi myös raskauden aikana niin, että alkoi tehdä mieli salmiakkia vaikka ei siitä normaalisti niin välittänyt. Ja se jäi hänelle myös raskauden jälkeenkin. :D

   Poista
 3. Mun blogissa on sulle tunnustus :)

  VastaaPoista
 4. Mulla kanssa nyt raskaana tekee kovasti mieli lakritsia ja salmiakkia! Ennen ykkönen oli suklaa, mutta se ei maistu enää ollenkaan, mustaa karkkia sen olla pitää! Orjallisesti olen minäkin nämä pari viikkoa noudattanut ruokasuosituksia. Kahvia en muutenkaan juo ollenkaan, mutta ehkä nuo juustot on vaikein. En ole vielä ehtinyt perehtyä mitä juustoja voi syödä, joten olen tähän asti pitäytynyt vain tutuissa turvallisissa edameissa ym.

  VastaaPoista
 5. Mullakin on aika helppoa ollut ruokavalion suhteen, kun nälkä on pikkuhiljaa palaillut. :-D Salmiakkia olen syönyt silloin heikoimpina aikoina, jos teki mieli. Verenpaineet on tähän asti olleet hyvät. Kahvi ja suklaa ei enää maistu yhtään. :-O Kalaa en juuri muuten kaipaa edes. Nuo juustot on pahin: mä luulin et koska esim. Pirkka brie on tehty kyllä pastöroimattomasta maidosta, niin sitä voisi huoletta syödä. Ehei. No onneks en paljoa sitäkään kerinnyt nautiskella, kun tämä mulle selvisi. Juustojen kanssa on hyvä muistisääntö: ne mitä voi höylätä, on ok. Mikä ihme on muuten toi eka väite, että raakana syötävät vihannekset tulis myös KUORIA?! En ala sellaseen kyllä. Eihän kaikkia edes voi kuoria! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no mä oon muutenkin aika laiska pesemään mitään kotimaisia tuotteita. No kyllä nuo vihannekset tulee aika poikkeuksetta pestyä, mutta kasviksista kaikki salaattiin menevät jää ainakin pesemättä. :)

   Mutta siis ihan tosissaan ei saa syödä noita juustoa VAIKKA ne olis pastöroimattomasta maidosta tehty?? :O Mä nyt oon ehdottomasti luullut niin!

   Poista
  2. Jep. Niin mäkin kuvittelin, et kuhan löydän sen oudon p-sanan tuoteselosteesta, niin ollaan turvallisilla vesillä. Mun neuvolasta saamissa ohjeissa lukee näin: "Vältä myös pastöroidusta maidosta tehtyjä home- ja kittijuustoja, esim. brie, gorgonzola, chèvre, vacherol ja taleggio. Saattavat sisältää listeriaa - jälkikontaminaatioriski. Kuplivan kuumaksi kuumennettuna juustot ovat turvallisia."

   Päätin sitten olla syömättä brietä, suurta herkkuani. Jos vuohenjuustoa on jossain ruuassa kuumana, sen hyväksyn. Saitko sä siis näistä mitään ohjetta vai vain tuon p-taikasanan?

   Poista
 6. Mä oon noudattanu ohjeita ihan hyvin, joskin salmiakkia ja lakritsia syö ku mieli tekee ja neuvolatätiki anto siihen luvan, mulla on niin matalat paineet että saa syödä sitten... maksamakkaraa oon silloin tällöin leivän päällä syönyt. ainut pahe on ollut energiajuoma :/ joskin en juo sitä joka päivä enkä ees joka viikko, mutta välillä saatan hörppäistä (pienen) tölkin sitä... Kahvia juon välillä, mutta aika harvoin... Kalaa nyt ei ees pahemmin tee mieli enkä käytäkään juurikaan nuita graavilohia sun muita :)

  VastaaPoista
 7. En tule muuttamaan ruokavaliotani mitenkään muuten, kuin terveellisemmäksi ja monipuolisemmaksi mahdollisen raskauden myötä. Energiajuomia pyrin vähentämään, alkoholin ja tupakan suhteen pidän nollatoleranssin. Kahvia en juo, homejuustoja, maksaa (paitsi maksamakkaraa) tai graavilohta en syö muutenkaan. Kylmäsavulohta saattaa tulla maisteltua, mutta ei ole ongelma jättää sitä poiskaan. Karkkia en juurikaan syö, eli lakritsia tai salmiakkia ei tule muutenkaan syötyä.

  VastaaPoista