keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Vauvakutsuista (babyshower)

Ei tarvitse innostua, ei minulla vielä(?) ole mitään vauvakutsuja ollut. ;)

Ajattelin kuitenkin kirjoitella omia ajatuksiani vauvakutsuista. Ehkä myös vähän jotain odotuksia. Kyllä minulla nimittäin haaveena olisi omat vauvakutsut...

Kuva

Olen järjestänyt yhdet vauvakutsut kaverilleni, kummipoikani äidille, vuonna 2011. Koin sen vähän niin kuin velvollisuudekseni, olihan minusta sentään tulossa kummitäti. Mutta koska tykkään kaikista juhlien järjestämisistä, ei tämä "velvollisuus" ollut mitenkään ikävä juttu. Oli ihanaa etsiä netistä kaikkia ideoita ja inspiraatiota juhliin. Oli mielenkiintoista tavoitella kaverini kavereita, sillä pyrin pitämään juhlat yllätyksenä tulevalle äidille. Toki myös vastuu oli kova, piti itse osata päättää ketä ihmisiä kuuluisi kutsua ja ketä ei.

En enää tarkaan muista, mutta järjestin kutsut noin 1½ kuukautta ennen laskettua aikaa. Ajankohta ja tarkka päivämäärä oli helppo päättää, sillä kaverini jäi juuri niihin aikoihin sairaslomalle. Eikä kutsuja liian aikaisin ole kiva pitää! Olimme sopineet menevämme syömään toiseen kaupunkiin ja sillä verukkeella sain hänet myös meille "hakemaan minut". Yllätys onnistui, samoin juhlat.

Kuva

Jos nyt mietin omalle kohdalle, en välttämättä haluaisi yllätystä. En ole mikään suuri yllätysten ystävä. Edes päivä olisi kiva tietää ja olisi mukavaa, jos saisin itse osallistua vieraslistan tekoon. Muuten luovuttaisin vetovastuun mieluusti jollekin muulle. En minä ainakaan omia juhliani ala sen enempää suunnittelemaan! ;)

En tiedä onko tökeröä tehdä juhliin lahjalistaa? Ihmiset kuitenkin tuovat jotain lahjoja vaikka kuinka kieltäisit, joten yhtä hyvin voisit pyytää jotain, mitä vielä puuttuu. Kaikkea eri hintaista, jotta varmasti jokaiselle löytyisi jotakin. Ja ainahan listan ulkopuolelle saa ja voi hypätä. Tehdäänhän häihinkin lahjalista samaisesta syystä.

Millaisia vauvakutsukokemuksia ja/tai -haaveita teillä on?

16 kommenttia:

 1. Pakko sanoa, että lahjalista vauvakutsuille kuulostaa kyllä todella tökeröltä. Yleensähän vauvakutsujen lahjat on aika pieniä, vaippoja, tutteja, bodyjä tms, ja muutenkin koko pippaloissa lahja on mielestäni vähän sellainen ettei läheskään kaikki sitä edes tuo, sillä usein babyshowerit järjestetään vähän niinkuin nyyttäriperiaatteella ja kaikki osallistujat tuo siis ruokia joista itse odottava äiti ei tietenkään mitään maksa (=vähän niinkuin lahja äidille). Jos on joku lahjalista tehtnä, niin helposti tulee tunne että jotain on pakko tuoda...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis juurikin tuon lahjojen pienuuden takia minun mielestä se lista olisi hyvä olla olemassa. Jos esim. halutaan vaikka pyyhe, tietyn merkkistä rasvaa tai meiltä puuttuu vain jotain tietyn kokoisia vaatetta (kuten tällä hetkellä on), niin olisihan se mukavampi sitten saada niitä, jos joku on esim. sitä bodya antamassa. Mutta toki ymmärrä myös miksi tuo lista voi kuulostaa vähän tökeröltäkin. En minä nyt mitään vaunuja tai itkuhälyttimiä ole pyytämässä! :D

   Poista
 2. Mä järkkäsin siskolle yllärinä vauvajuhlat, sisko ei tainnut tietää ku päivän. Siskon kaverin kanssa laitettiin siskon koti juhlakuntoon ja leivottiin kaikki tarjoilut. Sisko oli tyytyväinen juhliin, meitä taisi olla kymmenisen henkeä, joku vauvanruokamaisteluleikki siinä oli ja joku muu. Itselle haluan myös juhlat, samalla ne ovat uuden kodin tuparit tyttökavereille :) Sisko ne mulle järjestää, vieraslistaan annoin vähän vinkkiä, että keneen työkaveriin pitää ottaa yhteyttä ja ketä en töistä halua kutsuttavan ;) päivän sisko mulle ilmoitti, että tiedän varautua :) Lahjalistaakin mietin, tai edes jotain vinkkiä, sisko nyt aika hyvin tietää mitä multa puuttuu, joten en ainakaan vielä ole listaa tehnyt.

  VastaaPoista
 3. Hirveästi haluaisin suunnitella koristuksia ja tarjoiluita teeman henkeen ;) mutta yritän malttaa mieleni, ja antaa siskolle vapaat kädet. Kontrollifriikille tosi helppoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja juu, varmasti sitä helposti haluaisi itse edes vähän osallistua siihen suunnitteluun. :D

   Poista
 4. Itselläni oli vauvajuhlat tammikuussa, juuri kun äitiysloma alkoi. Ajankohta oli just passeli! Ystäväni kysyivät suoraan mitä haluan tai tarvitsen ja onko jotain "isompaa" jonka he voisivat ostaa kimpassa. Sainkin heiltä sitten rintapumpun. Kyllä minun mielestäni ystäville voi kertoa mitä tarvitsisi, kuitenkin on yleistä että lahjoja tuodaan, niin miksei ne voisi olla omia toiveitasi!? Itse tiesin juhlapäivän ja osallistujat pääpiirteittäin. Nyyttäriperiaatteella ja itse sain vaan olla ja availla paketteja :)

  VastaaPoista
 5. Mun mielestä vauvakutsut on samalla viivalla polttareiden kanssa.. eli ne ovat YLLÄTYSjuhlat, jotka järjestetään "sankarille", jos lähipiiri/ystävät/kaasot näin päättävät.. Mun mielestä molemmissa tapauksessa juhlat menettää merkityksensä, jos "sankari" alkaa sanelemaan ohjeita ja vaatimuksia, kuinka kyseiset juhlat tulee järjestää, jne..

  Ja siis tottakai tuleva äiti voi olla mukana suunnittelemassa vauvakutsujaan, mutta mun mielestä missään tapauksessa ei ole kohtuullista vaatia ketään, edes niitä tulevia kummeja, pitämään vauvakutsuja tai alkaa painostamaan heitä niitä järjestämään, kyllä se into pitää lähteä heistä itsestään, muuten juhlat menettävät merkityksensä ja niistä tulee väkinäiset! Lähinnä voisi ystävällisesti ottaa puheeksi juuri esimerkiksi kummien kanssa, että "olisi kiva porukalla järjestää vauvakutsut", tms..

  Ja mitä vauvakutsujen lahjalistaan tulee, niin se vasta törkeältä kuulostaakin (oli ne lahjatoiveet sitten kuinka pieniä tahansa), niinkuin ensimmäinenkin kommentoija sanoi! Eihän kyseisten juhlien tarkoitus kai ole ne lahjat?! Jotenkin harmittavaa, kuinka kaikista juhlista on väkisin tehty niin materialistista ja pääkohtana on aina ne lahjat. Mun mielestä kaikki tuommoiset vauvaan liittyvät lahjatoiveet kuuluu ehdottomasti jättää sitten ristiäisiin/nimenantojuhlaan, silloin nyt kuitenkin on huomattavasti säädyllisempää esittää tarpeellisia toiveita siitä, mitä vauvalle voisi tuoda lahjaksi. Ja vauvajuhlissa keskittyä vain siihen yhdessäoloon/rentoutumiseen/nauttimiseen lähimmäisten seurassa ja juuri esimerkiksi nyyttäriperiaatteella, niinkuin usein kyseisissä juhlissa on tapana.

  Tämä nyt oli siis vain minun mielipide, kukin tehköön kuitenkin tyylillään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, olen sitten vähän omaa luokkaani myös polttareiden suhteen. Tai siis ne saa toki olla ylläri, mutta haluan myös ihmisten tajuavan (mielellään sanomattakin) että mitä haluan ja mitä en. En esim. koe kaupungilla jossain asussa hyppimistä mitenkään hauskana polttarijuhlana. Mutta siis yleisesti, enhän minä ainakaan ole sanelemassa mitään muuta kuin oman toiveeni vieraslistasta, mikä ei mielestäni ole liikaa? :D Ja sen, että toivoisin saavani tietää päivän etukäteen.

   Ja totta, ei ketään voi pakottaa mitään juhlia järjestämään. Eihän se kivaa olisi. Mutta tosiaan vinkata voi ja aina voi tälle tulevalle äidille sanoa, ettei juhlien järjestäminen ole "sinun juttu". Onneksi kuitenkin tiedän että omasta kaveripiiristäni löytyy varmasti niitä jotka, ovat innoissaan minulle(kin) niitä järjestämässä. :)

   Niin, en nyt tiedä miten annoin ymmärtää että ne lahjat olisi se pääasia? Minähän kirjoitin: "Ihmiset kuitenkin tuovat jotain lahjoja vaikka kuinka kieltäisit". Tiedän että se menee näin, tunnen kaverini. ;)

   Mutta tosiaan. Jokainen tyylillään, meitä mahtuu niin moneen junaan! :)

   Poista
 6. Kukin ajattelee baby showerinsa varmaan kaveripiirinsä mukaan, mutta mä koen myös lahjalistan todella vieraaksi asiaksi. Tuntuu tosi jenkkimeiningiltä.
  Mulla mies kysyi haluanko juhlat ja totesin, etten halua "olettaa" että sellaiset järjestetään tai että kukaan kokee sen velvollisuudekseen. Ne järjestettiinkin mulle todellisena yllärinä ja olivat kyllä tosi kivat. Pieni porukka lähimpiä ystäviä, hyvää syötävää ja yhdessäoloa. Ystävät olivat keskenään koordinoineet lahjoja niin, että toivat eri juttuja. Ei niitä lahjoja mulle ainakaan tullut sellaisia määriä, että olisi pitänyt alkaa kontrolloimaan. Mun kohdalla kyse oli muistamisesta ja ajatuksesta, eikä "varastojen täydentämisestä".

  Jos itselle ja omaan kaveripiiriin istuu lahjalistan tekeminen, niin sitten se kannattaa tehdä. Mulle se oli täysi nou-nou.

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Totta, vähän erilainen verraten niihin masu-kakkuihin! :)

   Poista
 8. Olen ollut itse järjestämässä vauvajuhlia kahdesti ns. semiyllätyksenä. Kyllä me vieraina oltiin sen verran fiksuja molemmilla kerroilla, että on pidetty korvat ja silmät auki mitä' puuttuu ja tietty kysytty mieheltä, vaikka ei miestä kovin tunnetakaan.
  :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, meillä mies on niin pihalla meidän hankinnoista että jos haluan hänen pysyvän kärryillä, on minun tehtävä hänelle lista jo hankitusita jutuista. :D Myönnettäköön että tällä hetkellä olen itsekin vähän pihalla. ;)

   Poista