torstai 1. elokuuta 2013

Lunette-kuukuppi - kokemuksia

Olen omistanut Lunette-kuukupin nyt noin puoli vuotta. Käyttökertoja on kertynyt yhdeksän. Olin harkinnut ja tutkinut kuukupin ostoa jo noin kuukauden ajan ennen kuin sen tilasin. Olin silloin hieman hämilläni kuppien koosta ja muutenkin sen käytöstä. Vaikka siis uskoin ymmärtäväni, mutta en ollut varma.

Tilaaminen kävi oikeastaan sattumalta, olin menossa kaverini kaverin luokse "erotiikkaesittelyyn" ja kappas kun tuotevalikoimasta löytyi myös kuukupit. Suurin piirtein samaan hintaan kuin muuallakin ja tältä esittelijältä sain vielä hyviä kokemuksia, vinkkejä ja neuvoa koon valintaan. Juuri sitä mitä tarvitsin!

Vähän faktaa Lunetten-kuukupista:

 • valmistettu lääketieteellisestä silikonista Suomessa.
 • hypoallergeeninen, lateksiton ja tuoksuton.
 • oikealla hoidolla kestää jopa kymmenen vuotta.
 • kuukuppi ei kuivata limakalvoja eikä muuta emättimen luonnollista tapaa puhdistautua kuukautisveren avulla.
 • helppokäyttöinen ja mukava. Tyhjennys 2-4 kertaa vuorokaudessa.
 • turvallinen, ei aiheuta hiivatulehduksia tai toksista sokkisyndroomaa. Kuukuppeihin ei ole koskaan yhdistetty TSS:n riskiä.
 • sopiva käytettäväksi kaikessa liikunnassa.
 • helppo puhdistaa ja desinfioida kuukautisten välillä.
 • suunniteltu kaikenikäisille ja –kokoisille naisille.
 • suunniteltu myös naisille, jotka eivät ole olleet yhdynnässä sekä naisille, jotka käyttävät ehkäisyrengasta tai kierukkaa ehkäisykeinonaan.
 • mahdollistaa vuodon määrän seuraamisen kuukupin sisäpuolella olevien mittaviivojen ansiosta.
 • kuukupin sisäpinta on täysin sileä ja antenni litteä, joten puhdistaminen on erittäin helppoa.


Minun vinkkejä:

 • vaikka Lunetten ohjeet käskevät huuhtelemaan kupin vähintään 12 tunnin välein, niin joskus riittää vain että kupin tyhjentää ja pyyhkäisee puhtaaksi paperilla. Näin toimin viime viikonloppuna mökillä, jossa on vain huussi. Näin ei saa siltikään toimia liian pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti!
 • esittelijä kertoi minulle, että tuo 12 tuntia ei ole ihan ehdoton, mutta montaa tuntia kauempaakaan kuppia ei suositella pidettäväksi yhtäjaksoisesti.
 • pesuaineeksi käy hyvin tavallinen intiimipesuaine.
 • kupin voi desinfioida keittämällä sitä puhtaassa vedessä 5 minuutin ajan. Esittelijä suositteli tekemään desinfioinnin silloin tällöin ja nyt hoksasin, etten ole tehnyt sitä omalle kertaakaan!
 • koko-ohjeet ovat Lunetten sivuilla hieman hämäävät (ainakin minun mielestä), mutta pääsääntönä voidaan pitää: koko 1 nuorille tytöille, jotka eivät vielä harrasta seksiä ja koko 2 niille hiukan vanhemmille tytöille, jotka jo harrastavat. ;D
 • esittelijä suositteli kuivaharjoittelemaan kupin käyttöä jo ennen kuukautisia liukuvoiteen avulla, itse testasin yhden kerran suihkussa ollessani, ihan vaan veden avulla ja hyvin se onnistui.

Voisin kehua kuukuppia maasta taivaaseen ja vaikka kuinka kauan. Se on ehdottomasti yksi parhaimmista ostoksistani ikinä!


Edit. Lisään tänne vielä Ee:n vinkkaamat lisävinkit!

- Ei hajuhaittoja, tyhjennettävä vuoto ei haise miltään toisin kuin siteessä hautunut
- Ei tarvitse miettiä kellon kanssa, koska on tarkka aika tyhjennykseen, on siis helppokäyttöisempi kuin tamponi
- Säästää rahaa, kun ei tarvitse ostaa kuukautissuojia
- Voi laittaa paikoilleen jo valmiiksi, vaikka vuoto olisi vasta alkamassa
- Toimii yhtä hyvin niukkaan ja runsaaseen vuotoon

39 kommenttia:

 1. Mä oon kanssa useasti harkinnut kuukupin ostamista, mutta ei ole jostain syystä vain tullut hankittua. Juurikin tuo koon valinta ja sen käyttö puhdistuksineen on epäilyttänyt. Tästä sain kyllä sen verran hyvän tietopaketin, että nyt uskallan ehkä itsekin kaupoille. :)

  VastaaPoista
 2. Halleluja, yhdyn hehkutukseesi täysin! Olen yrittänyt hehkuttaa sitä kaikille kavereilleni sillä tämähän on myös ekologinen valinta :)Itselläni on Lunette ollut käytössä 1,5 vuotta ja se on ollut elämäni paras hankinta. Lisäisin plussapuolina tähän vielä:
  - Ei hajuhaittoja, tyhjennettävä vuoto ei haise miltään toisin kuin siteessä hautunut
  - Ei tarvitse miettiä kellon kanssa, koska on tarkka aika tyhjennykseen, on siis helppokäyttöisempi kuin tamponi
  - Säästää rahaa, kun ei tarvitse ostaa kuukautissuojia
  - Voi laittaa paikoilleen jo valmiiksi, vaikka vuoto olisi vasta alkamassa
  - Toimii yhtä hyvin niukkaan ja runsaaseen vuotoon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin tuo on ja en vaan osaa sitä käyttää. Monesti oon kokeillut, mutta ei luonaa, niin ei. Kuppi tuntuu, antenni tuntuu ja imu tuntuu. En tiedä mitä teen väärin? Tai sitten se ei vaan yksinkertaisesti sovi mun rakenteeseen tai jotain :)

   Onko sulla antaa jotain asetusvinkkejä?

   Poista
 3. Oho. Piti siis kommentoida tähän postaukseen, eikä edelliselle kommentoijalle :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen leikannut sen antennin lähes kokonaan pois koska se tuntui. Itse en ota kuppia pois antennista vetämällä vaan aina pohjasta tarttumalla. Joillakin apua on myös ollut koon vaihtamisesta siihen pienempään. Minä käytän sitä isompaa mutta moni ystäväni (ja huom. ei nuoria eikä neitseitä) käyttävät mieluummin pienempää. Harjoitus tekee mestarin ja lopulta oikean asennustavan ja -paikan oppii kyllä.

   Poista
 4. Hydrangea: Ihan ehdottomasti suosittelen ostamaan ja kannattaa vielä tutustua ajatuksella Lunetten nettisivuihin! :)

  Ee: Sama juttu, hehkutettua tulee kyllä kavereille. Taidan olla omassa kaveripiirissäni ensimmäinen kupin käyttäjä! Ja hei kiitos noista lisävinkeistä! Kaikkea itsekään muista kirjoittaa ylös. ;)

  Suvi: Täältä löydät asetteluvinkkejä: (http://www.lunette.com/fi/index.php?id=94), itse käytän sitä "Sydäntaittelua". Otan kiinni kupin alareunasta ja työnnän niin pitkälle kun saan, sitten vielä vähän "tökin" sitä sormella ja vedän hiukan antennista että se asettuu kunnolla. Jos antenni on sulle liian pitkä (että siksi häiritsee) niin sehän kannattaa leikata pikkuisen lyhyemmäksi, mutta ei kokonaan pois! :)

  VastaaPoista
 5. Kuukuppi on aivan mahtava keksintö!! Itse olen käyttänyt kuppia jo 7 vuotta ja en edes osaisi kuvitella käyttäväni mitään muuta. Minä keittelen kuppia ennen ja jälkeen menkkojen. Tuntuu jotenkin hygieenisemmältä laittaa se säilöön, kun sen on ensin kiehauttanut puhtaaksi :)

  -H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin ottaa tavaksi keittää se ainakin menkkojen jälkeen! :) Oikein hävettää kun tuo koko keittäminen on mun mielestä mennyt johonkin unholaan... Onneksi asia nyt korjaantui!

   Poista
 6. Kyllä mäkin hygieniasyistä neuvoisin keittämään sen menkkojen aluksi ja lopuksi. Mulla on siihen tarkoitukseen oma pikkuinen kuukuppikattila. :) Ainut mikä kupissa mua itteeni harmittaa on se, etten tajunnut ostaa sitä aiemmin. Kiva ajatus tehdä tällainen yhteenvetopostaus aiheesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietinkin tuota kattila-asiaa, täytyy ostaa joku pikkukattila kupille. ;) Ja kuten tuossa ylempänäkin jo kirjoitin, miten on mahtanut koko keittäminen unohtua multa ihan täysin...? :/

   Poista
 7. Täälläkin yksi onnellinen kuukupin omistaja :) itse olen käyttänyt kuukuppia noin 1,5 vuotta ja olen kyllä ollut todella tyytyväinen. Mä oon jostain lukenu, et 1-koko on niille, joilla on niukka vuoto ja ei oo synnyttäny, kun taas 2-koko on vähän runsaampaan vuotoon ja jo synnyttäneille. Nyt mulla on mietteissä ostaa uus kuppi: joku kiva väri! Nyt on käytössä ihan se perus "valkonen" (joka ei kyllä enää valkoselta näytä..). Onko kokemuksia eri väreistä? Ja jos mulla onnyt toi 1-koko, ni kannattaako ottaa se sama vai eri koko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan on se virallinen koko-suositus. Mutta sitten taas, mulla on niukka vuoto enkä ole synnyttänyt, mutta tuo kakkoskoko on silti hyvä. Tilasin sen juuri tuon esittelijän suosittelemana. Sellaista värillistä olen myös miettinyt, mutta totesin että ehkä se seuraava sitten. ;)

   Poista
  2. Nyt on toinen kuukuppi pistetty tilaukseen! Tällä kertaa ''Selene''-värisenä. Nyt vaan odottelen pakettia saapuvaksi. 5€ alennuksen siitä sai, kun osti Leastore- nettikaupasta :)

   Poista
 8. Alkoi tää asia kiinnostaa sen verran paljon ja menkat alkaa varmaan alkuviikosta, niin pääsisi heti kokeilemaan. Osaatko muuten sanoa, saako näitä ihan perus apteekeista?

  VastaaPoista
 9. Hmm, tuolla Luneten sivuilla sanottiinkin, että pitäisi löytyä. Täytyypä kysyä sitä huomisella apteekkireissulla. :)

  VastaaPoista
 10. Ainakin täällä päin Suomea saa, Yliopiston apteekista oman Lunetteni aikoinaan ostin. Enkä vois olla tyytyväisempi hankintaan! :) Synnyttämätön minakin, vuoto ehkä keskikastia, isompi koko on ollut hyvä. Ei voi kuin suositella, ihan mahtava ostos! Harjoittelua vähän käytön opettelu vaati, mutta enää en suostuis luopumaan.

  VastaaPoista
 11. Oikea kupin kokohan riippuu ihan henkilökohtaisesta fysiologiasta ja selviää oikeasti vain kokeilemalla. Eri valmistajien kuppien mitoituksessakin on paljon eroa. Kannattaa tutustua kuukuppikunta.net -sivuihin. Siellä on tosi paljon tietoa kupeista, eri kuppien mitoitukset ja käyttövinkkejä.

  Itse olen käyttänyt kuppia varmaan kymmenisen vuotta ja takaisin en vaihtaisi. Synnytyksen jälkeen tuntuu, että kohdunnapukka meni jotenkin vinoon. Se jää nykyään tosi helposti kupin ja emättimen seinän väliin, jolloin kuppi tuntuu ikävältä ja vuodot tulevat iloisesti ohi. Hiukan kesti, ennen kuin tajusin mikä oli vialla. Pitää kuppia asettaessa vähän kiepata, että napukka tulee oikeaan paikkaan ja vielä varmistaa pyöräyttämällä sormi kunnolla kupin ympäri.

  VastaaPoista
 12. Kävin tänään ostamassa seuraavan kierron pistokset ja samalla kysäisin kuukuppia. Ihan siis meidän pienestä lähiapteekista löytyi. Myyjä sanoi, että koko 1 olisi synnyttämättömille ja koko 2 synnyttäneille. Otin kuitenkin koon 2.

  Kuppia oli heti päästävä kokeilemaan kotona. Laittaminen oli ihan lastenleikkiä. Taittelin kupin ohjeen mukaan sydäntaittelulla. Kun kupin laittoi paikalleen ja sitten vetäisi sitä hieman alaspäin, niin se aukeni helpolla. Sormella vielä varmistin asian.

  Mutta se poisotto! Meinasi iskeä paniikki! Tiedän, että mun emätin ei ole mikään musta-aukko ja kuppi ei voi sinne kadota, mutta silti meinasi tulla pieni paniikki, kun en saanut siitä kunnon otetta. Kokeilin kaikki perinteiset asennot, joilla yleensä ylttyy syvemmälle. Ei auttanut. Päätin sitten hetken hengittää syvään ja tehdä muuta. Tavasin ohjeen vielä kertaalleen ja siinä neuvottiin poistamaan kuppi pöntöllä hajareisin istuen jalat irti maasta. Ja halleluja! Yltyin hyvin poistamaan kupin paineen ja sehän lähti kuin itsekseen!

  Näin loppukierrosta mun limakalvot on Lugesteronin takia tosi kuivat ja sain pientä verenvuotoa aikaseksi. Joten mun ehkä olisi ollut helpompi treenta jossain muussa vaiheessa kiertoa tai ainakin käyttää liukkaria. Mun paikat on myös aika piukat, niin mietin olisiko sittenkin koko 1 voinut olla parempi. Mutta ehkä treenaus tekee mestarin. Vielä en aio luovuttaa, vaikka jonkinasteisia traumoja ekasta kokeilusta jäi. ;) Poisotto tosiaan ei vaadi voimaa, vaan on tekniikkalaji, joten kun oikein tekniikan oppii, niin eiköhän se siitä lähde sujumaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih... Joo siis se poisotto on se mikä treeniä vaatii, en minäkään koe sitä paikalleen pistämistä mitenkään vaikeaksi. Lohdutuksena: itselle meinasin parilla ekalla kerralla iskeä se paniikki myös, mutta uskallan väittää että sinä(kin) opit oikean tekniikan tosi nopeasti. :) Kunhan parit paniikit jaksaa ohittaa, niin sitten alkaa sujua. ;)

   Poista
  2. Uskaltaako kuukuppia käyttää lugesteronien kanssa (siis jos vuoto alkaa ja vuodon mukana tulee vielä myös lugea, koska lääkettä on käyttänyt vuotoon asti), koska lugesteronit sisältävät mm. maapähkinäöljyä? Onko silikoni niin vahvaa, että se kestää sen öljyn, koska muistelisin lukeeni että liukkarinkin pitää olla vesipohjaista?

   Poista
 13. Eikö se tunnu inhalta "siellä",tampoonia oon joskus kokeillu ja mua ahisti kun sen tunsi koko ajan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuppia ei tunne lainkaan. :) Siis jos se on oikein asetettu/oikean kokoinen.

   Poista
 14. Pitkään olen miettinyt, että pitäisi hankkia. Nyt tästä rohkaistuneena varmaankin täytyy. Itse tosin vuodan aivan hervottomasti, kiitos kuparikierukan, niin kuinkahan on, tuleeko yli äyräiden?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kyllä kerää todella suuren määrän verta, mutta jos on runsas vuoto, niin suosittelen ainakin aluksi tyhjentämään sitä 4 kertaa vuorokaudessa niin näet itse miten nopeasti kuppi täyttyy. :)

   Poista
 15. Minä kans menin ja tilasin kupposen perjantaina :D kuukautiset alkoikin sopivasti eilen, niin jospa sitä ehtisi vielä loppuvuotoon testailemaan :) toivotaan, että hyvä on - alkaa jo tympiä tämä 12 vuoden tampoonien ja siteiden kanssa pelleily. Kiitos tästä tietopaketista ja rohkaisusta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu! Uskon että tykkäät kunhan pääset "jyvälle". ;)

   Poista
 16. Parasta maailmassa menkkaosastolle tuo kuppi. Runsaista menkoista kärsivänä olen kuitenkin ollut tyytyväisempi kupin antamaan suojaan kuin tamppooneihin tai siteisiin. Toki tyhjennysväli on lyhyt runsaan vuodon aikana. Vain tunti pari ja iso Lunette on täynnä. Mutta siitä huolimatta parempi kuin tamppoonit.

  Kupillani on oma kattila, mutta keitän kupin vain menkkojen alussa. Lopussa pesen huolellisesti saippualla ja laitan omaan pussiinsa säilöön. En ole kokenut tarvetta keittää tässä vaiheessa. Mitään tulehduksia ei ole tullut tms. ongelmia. Mielestäni tärkeintä on keittää menkkojen alussa.

  VastaaPoista
 17. Kuukuppi epäkäytännölinen ja epämukava, en suosittele.

  VastaaPoista
 18. Kuukuppi on paras keksintö ikinä! En enää ikinä palaisi siteisiin tai tamponeihin! Hiivakin on vain paha muisto :) SUOSITTELEN. Epäkäytönnöllinen, ei todellakaan. Epämukava, ei missään nimessä :)

  VastaaPoista
 19. Hei, olen 17-vuotias tyttö, jolla on omasta mielestään normaalia hieman runsaammat menkat. En ole siis kuukuppia koskaan käyttänyt, mutta nyt harkitsen sellaisen ostamista. Kannattaako siis ottaa se ns. suositeltu 1 koko vai onko se sitten koko ajan täynnä. Olen siis myös neitsyt, että silläkin taholta tuota 1 kokoa kai suositellaan, mutta onko 1 koko siis hyvä vain niukoilla kuukautisilla?
  Arvostaisin vastausta todella paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En todellakaan ole mikään asiantuntija, mutta koska olet vielä neitsyt, suosittelisin sitä pienempää 1 kokoa. Se saattaa olla ainakin sen 4 kertaa vuorokaudessa täynnä (tai kuka tietää?), mutta sitten taas se isompi koko voi olla ihan kaikessa yksinkertaisuudessaan liian suuri sinulle, jolloin siitä taas vuotaa ohi. Ajattelisin että siltikin 4 kertaa vrk tyhjennys on paljon helpompi ja mukavampi kuin siteet tai tampoonit. :)

   Poista
 20. Minulla nyt ensimmäistä kertaa tämä kuukautiskuppi käytössä, enkä luopuisi enää!Aivan mahtava keksintö!!:)

  VastaaPoista
 21. Pitääkö kupin antenni olla KOKONAAN olla emättimen sisällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kai vähän riippuu. Mikäli se häiritsee/ärsyttää jos jää siihen ulkopuolelle, niin sitten sitä kuuluisi vähän leikata pois. Mutta jos se ei häiritse mitenkään, niin ei sillä sitten ole väliä. :)

   Poista