perjantai 17. toukokuuta 2013

Kutistuuko?

Hieman kauhulla luin eilen lehdestä juttua äitiyspakkauksen "kutistumis-riskistä". Mikäli valtion budjetista ei liikene lisää varoja äitiysavustukseen, Kela joutuu karsimaan tuotteita äitiyspakkauksesta. Kela on pystynt pitämään pakkauksen tuotteet laadukkaina ja valikoiman laajana tiukan kilpailutuksen vuoksi, mutta ilmeisesti tämäkin tie on jo viety loppuun. Enää ei edullisemmin tuotteita pakkauseen saada.


Nykyään lähes kaksi kolmasosaa äideistä valitsee äitiyspakkauksen 140€ avustuksen sijaan.

"Äitiysavustusta ei ole korotettu kahteentoista vuoteen, ja äitiyspakkauksen ostovoima on heikentynyt."

Ne ketkä ovat pidemmän aikaa lukeneet blogiani, saattavat muistaa kirjoitukseni silloin uudesta äitiyspakkausesta. Tämän hetkinen pakkaus on kyllä minun mieleen, mutta ymmärrän hyvin jos joidenkin silmää värit eivät miellytä. Asia vain on niin, että kaikkia ei voi miellyttää.

Pakkauksen kokonaisuudessaan näette Kelan sivuilta täältä.

Jos pakkauksesta pitäisi karsia kaksi juttua, mitkä ne mielestäsi olisivat?
Oletko itse pakkauksen vai rahan kannattaja?


Itse haluan ehdottomasti pakkauksen! Olkoot se sitten minkälainen tahansa. Jos sieltä olisi pakko tiputtaa rahallisista syistä kaksi juttua pois, niin mielestäni kestovaipat ja yksi bodyista.

9 kommenttia:

 1. Mä jättäisin nuo kortsut, siteet ja kuvakirjan pois. Siinä on nyt oikeastaan jo kolme tuotetta, mutta nuo ehkä hyödyttömimmät. Itsellä on ainakin hirmuinen määrä vanhoja kuvakirjoja porukoiden vintillä, että kyllä ne vielä on hyviä käyttää. Ja kortsujen ja siteiden tarkoitusta tässä vauvalle suunnatussa pakkauksessa en ihan käsitä. Kyllä sitä voi äiti ja isä itselleen moiset hankkia.

  VastaaPoista
 2. Meillä tyttö syntyi 08/2012. Tilasin kuitenkin tuon äitiyspakkauksen heti, kun se oli mahdollista, joten jaossa oli vielä niitä vanhoja. Uudet, kun tulee jakoon vasta vanhojen loputtua. Meillä siis 2011 vuoden pakkaus. Sisällöltään ei kuitenkaan eroa juurikaan tuosta uudemmasta.
  Pois jättäisin vaatteet, jotka ovat oikeasti sellaisia, että itse en ainakaan niitä tytöllemme laittanut, koska oli poikamaisia. Yksi niistä oli mm. body jossa oli veneitä tms. Pois jättäisin myös kestovaipat (olemme menneet kertakäyttöisillä, mutta saihan niistä rahaa, kun myin ne netissä). Pois jättäisin myös kynsisakset (aivan surkeat!), rasvat (perusrasvoja, jotka varmaan ihan ok, mutta itse olen suosinut vauvalle apteekin ihan oikeasti hajustamattomia ja lisäaineettomia rasvoja), kondomit (en edes tiedä mihin ne meidän joutui?), siteet, lehtiset ja kirjaset. Hammasharjaakaan en pakettiin laittaisi, enkä myöskään purulelua. Meilläkin SININEN purulelu tytöllä. Ehkä sitä mielummin ostaisi punaisen tms.

  Meillä tosin osa bodeista jäi käyttämättömiksi jo senkin takia, että kietasubodyt oli super nopeat ja helpot (jopa miehen laittaa), joten ei noita ns. päästä vedettäviä käytetty juurikaan. Samoin noi sukat ja kypärämyssyt ym pipot jäi pakkauksesta käyttämättä, koska oltiin ostettu vauvalle valmiiksi ruskovillaa (suosittelen!!).

  Meille siis noita turhakkeita oli enemmänkin.

  Jos kaksi olisi pakko valita, niin ehdottomasti kondomit ja siteet. Ne, kun eivät vauvaan liity käytännössä mitenkään. Tai vauva ei niitä ainakaan tarvitse hetkeen.

  VastaaPoista
 3. Karsisin kestovaippasetin ja terveyssiteet.

  Aion ottaa äitiysavustuksen rahana, jolla saa sitten kirppikseltä ison läjän vauvalle vaatteita ja muuta tarpeellista + mutsille ja faijalle skumppapullon synnärille. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa yllättävä kommentti alkoholistilta..

   Poista
  2. Olipa ilkeä kommentti anonyymiltä :S

   Poista
 4. Mä jättäisin kans kumit ja siteet pois, kukin ostaa itse mieleisensä, ei niillä parilla näytteellä pitkälle pötki vaikka moisia käyttäiskin. Ei nuo kestovaipatkaan ole ehkä ihan oikeassa paikassa, mun mielestäni äitiyspakkaukseen kuuluu sellaiset tuotteet joita oletetaan kaikkien äitien käyttävän. Kestot on tietylle kohderyhmälle. Vuonna -09 (tais kyllä olla -08 pakkaus) oli vielä niin onnettomat kestot että niiden perusteella olisin jättänyt kyllä kestoilun kokonaan.

  Kaikki vaatteet ja vauvanhoitotarvikkeet tuli kyllä tarpeeseen. Jos olisin kovin tarkka siitä mitä vauvalleni puen tai mitä hoitovälineitä käytän, en olisi pakkausta ottanut vaan ostanut itse mieleiset. Mulle on kuitenkin ihan yksi hailee minkä väristä lapsella on päällä (mies ei tosin anna laittaa pojille vaaleanpunaista) ja mitä kuviota löytyy ja mitä mallia vaatteet on. Kun ilmaiseksi saan niin kiitollisena käytän. Tokalle lapselle otin rahat, käytettiin vaunujen hankintaan kun ekalta jääneet meni rikki. Esikoisen pakkauksen tuotteet on vieläkin hyvässä kunnossa (kumit on kyllä vanhentunut jo) jotenka jos vielä lapsilla siunataan niin otan taas rahana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on totta. Kestot on juurikin vain osalle äideistä ja mitä teet niillä kahdella kestovaipalla? Et mitään, koska ei ole järkeä pestä niitä kahta. Kestovaippailijat, kun omistavat sen reilun pari kymmentäkin vaippaa, ettei tarvitse olla koko ajan pesemässä tai kuivaamassa.
   Ja onhan kestot nykyjään jo muuttuneet, mutta itse en kyllä lähtisi sille linjalle, paitsi jos lapsi osoittaituisi kertakäyttö vaipoille allergiseksi. Vaikka kuminauhahan se kestoissakin on, mutta..Ihottumaahan voi saada mistä vain. Mutta ei sillä kestovaippailulla maailmaa pelasta. Jos kertakäyttöisin kuluttaa luontoa, niin kyllähän ne kestotkin käyttävät ihan järkyttävän määrän vettä.

   ..Ja täytyy sanoa, että totta tuokin, mitä tässä kumeista ja siteistä sanotaan. Ne normaalit siteet, mitä siinä pakkauksessa tuli, ei olisi riittänyt alkuunkaan siihen vuotoon, mitä ainakin täällä oli, kun kotiin tultiin sairaalasta. Ja kumit, mistäs sitä tietää, onko edes oikeaa kokoa. Mitä jos miehellä on kumiallergia tms. Mistäs sitä tietää. Ostakoon siis kaikki sellaiset kumit ja siteet, kuin haluaa.

   Itse otin tytöllemme äitiyspakkauksen ja tulen ottamaan kaikille mahdollisille tulevillekkin. Oma äitinikin oli säästänyt sen makuupussin äitiyspakkauksesta ja täytyy sanoa, että kyllä siinä hieman on sellaista retroa meininkiä näkyvissä. Joten musta ihan kiva, että pääsee vähän vertailemaan pakkauksia. Ja ehkäpä tuo meidänkin tyttö, tekee minusta joskus mummin, jolloin hän pääsee käyttämään omilla lapsillaan mm. tuota omaa äitiyspakkauksen makuupussiaan. Uskon, että se on silloin vielä ehkä, koska omanikin on, vaikka ikää silläkin reilu 20v.

   Poista
  2. Pitääpä vielä mainita että mun esikoisen iho ei kestänyt kestovaippoja. Kestoilijat mulle hoki että vika on jossain muualla tai on vääränlaiset hoitoliinat tms. mutta mitä vaan teki niin kestoillessa iho oli aivan kamala mutta reissulla kertakäyttöisten kanssa iho parani heti. Tokalla en sitten edes yrittänyt kestoja ja hyvä niin, atopia on esikoista pahempi.

   Poista
 5. Itse jättäisin pois juuri kestovaipat, liivisuojat, kaksikielisen lorukirjan(!), siteet ja kortsut. Ehkä se hammasharja ja rasva ei myöskään olis välttis, mutta veikkaan et noi siteet, kortsut ja libero rasva on ilmasia myös pakkauksen kasaajille. Niissähän on mainosarvoa...

  Itse tilasin tuossa vasta pakkauksen ja olen ihan rakastunut noihin väreihin sun muihin. En koe että pakkaus olisi mielestäni liian poika- tai tyttöpainotteinen. Toki siellä kyllä on yhdet puhtaasti siniset puolipotkarit. Mutta nekään ei ihan vaaleensiniset eikä pakkauksessa ole vastapainoisesti mitään vaaleenpunasta. :) Tykkään tosi paljon noista retroväreistä ja eläin kuoseista. Voi että kun tulis nopeesti pakkaus niin pääsis hypistelemään. Ja mikäli seuraavia lapsia tulee niin aion heillekkin ottaa pakkaukset koska niistä jää mukavia muistoja sitten annettavaksi eteenpäin. Itse sain yhtä jos toista omasta pakkauksesta mitä äitini oli meille säästänyt ja mielestäni se tuntui ihanalta. :)

  VastaaPoista